WordPress SEF ofwel Zoekmachine vriendelijk maken van WordPress

WordPress is volgens sommige mensen het beste platform als het gaat om zoekmachine vriendelijkheid…

Maar is dat wel zo, en is er dan niets meer om te verbeteren?

Wat zijn de standaard dingen die je vervolgens toch uit moet voeren om inderdaad een zoekmachine vriendelijke blog of website met WordPress te kunnen bouwen?

WordPress zoekmachine vriendelijk?

Ik heb enige tijd terug een artikel geschreven op mijn blog met daarin een vergelijk tussen WordPress Joomla en Drupal over vooral het zoekmachine vriendelijkheid aspect.

Nu klinkt dat allemaal wel erg duur, maar waar het eigenlijk om gaat is dat Google en andere zoekmachine’s makkelijk je website of blog kunnen doorlopen opnemen in hun resultaten pagina’s (indexeren)

Een website spider, een robot die alle pagina’s van je site bekijkt, heeft nogal wat beperkingen.

Hij, of is het een zij?, kan geen afbeeldingen bekijken, hij houdt niet van vreemde parameters zoals id=1234?_&itemid=fghj? in je URLs.

Javascripts worden door hem ook niet uitgevoerd en flash… hij weet er geen raad mee..

Dus wil je je website makkelijk en goed laten opnemen, dan zul je een beetje moeten helpen.

En hoewel WordPress een uitstekende basis is, moet je toch wat zaken even goed zetten.

WordPress Zoekmachine vriendelijker maken.

In je WordPress configuratie moet je eerst wat parameters goed zetten, en vervolgens gaan we nog wat extra plugins installeren.

Allereerst je parameters, de allerbelangrijkste is de “Permalink” ofwel dat stukje van WordPress dat ervoor zorgt dat alle vreemde tekens uit je URL verdwijnen.

Let op: De beschreven oplossing werkt alleen bij Unix gebaseerde hosting met de Apache Mod_Rewrite module actie en het gebruik van eigen .htaccess bestanden.

Om deze “Permalinks” te activeren log je in en ga je in je administratie paneel naar de opties en daar kies je voor permalinks.

Je krijgt daarbij de keuze uit een aantal opties, maar wat je eigenlijk wil is de “Aangepast” en daar vul je in /%postname%/

Als je .htaccess bestand al beschrijfbaar was door het systeem, dan is alles al klaar, als dat niet zo is, dan verschijnt onderin het scherm de inhoud voor dit bestand.

Je kunt dit dan eenvoudig in een editor als Notepad plakken, bestand opslaan als .htaccess en via FTP uploaden naar je eigen WordPress installatie map.

Activeren van Permalinks in WordPress voor zoekmachine vriendelijkheid

Door deze optie wordt de URL van je pagina of bericht nu automatisch omgevomd tot domainnaam.nl/titel-tekst-van-artikel/

Je ziet dat daar ook gelijk de zoekwoorden van je artikel in je URL terug komen.

Wil je toch een andere URL, dan kun je die zelf aanpassen met de optie “Page slug” of de “Post slug” optie.

WordPress page slug voor een andere URL

WordPress post slug voor een andere URL

vergeet daarbij niet om tekens te gebruiken!

Als dit klaar is , dan is de basis voor je zoekmachine vriendelijke WordPress website klaar, maar er is nog veel meer te doen om ervoor te zorgen dat je hele site geindexeerd wordt.

Lees daarover meer in de volgende artikelen.

 

 

Laat wat van je horen

*

css.php